Nem kívánjuk 2018-ban a tőkések és a menedzsment zsebét tömni! - Nyílt levél Kordás László MaSzSz elnök részére

Kedves Kordás Elnök Szaktárs!

www.szakszervezetek.hu oldal közölte, hogy 2017. október 12-re a kormányoldal összehívta a VKF következő ülését.
Az információ kiemelten tartalmazza, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata szerint 2018-ban a már előre tervezett 0,5 %-os szociális hozzájárulási adó csökkentése az elképzeltnél magasabb, legalább 3,5 % legyen.

Ez az elképzelés nagyon szimpatikus és támogatandó, de értékelve a 2017.évben érvényesített 5 %-os szociális hozzájárulás csökkentés munkavállalókat érintő negatív  tapasztalatait, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség azt kéri Tőled, hogy a VKF szakszervezeti oldalában következetesen érvényesítsd a munkavállalók érdekeit! Javasoljuk, a VKF 2018. évre érvényes megállapodása tartalmazza, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből fakadó munkáltatói megtakarítás legalább 70 %-át vagy akár a teljes megtakarítást a munkavállalók alapbéremelésére köteles az érintett vállalkozás fordítani.

Ma már közismert, hogy 2017-ben több munkaadó a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből képződött megtakarítást nem a munkavállalók alapbéremelésére,
hanem saját eredményeik javítására használták fel. Tették ezt azért, mert a munkaadók számára nem volt kötelező előírás az alapbéremelésre.

Nyomatékosan arra kérünk, hogy ha a VKF 2018. évre szóló megállapodása a fentiekben leírt javaslatunkat nem tartalmazná, akkor tagadd meg az aláírást.
Úgy gondoljuk, hogy a MaSzSz a munkavállalók érdekeit nem tartalmazó megállapodást nem támogathat. Nem szeretnénk, ha olyan visszhang lenne a VKF megállapodás után, hogy a MaSzSz is direkt vagy indirekt módon akaratlanul is a tőkések és a menedzsment zsebét tömik.

A fent említett honlapon az is olvasható, hogy a Liga Szakszervezetek a munkavállalók érdekében nem a szociális hozzájárulási adó csökkentését tartják elsődlegesnek, hanem a munkavállalók által fizetett járulékok csökkentésére - pl. SZJA - teszik a hangsúlyt. Kétségtelen tény, hogy a munkavállalói járulékok csökkentéséből fakadó előnyt a munkavállalók
közvetlenül élvezhetik. Számunkra a Liga javaslat is támogatható.

Kedves Kordás Szaktárs!

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség azt kéri Tőled, hogy következetesen képviseld a magyarországi munkavállalók érdekeit.

Szaktársi üdvözlettel:
Mucsi Zoltán