Minimálbér 2019.

Kedves Vasas Szakszervezeti Tagok!

Engedjétek meg, hogy elöljáróban Sikerekben gazdag, eredményes, boldog új évet kívánjak Neked, családodnak és a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetségnek.

A mellékelten csatolt anyagban tájékoztatlak a 324/2018.(XII.30.) Korm. rendeletről, amely tartalmazza a 2019. évben érvényes kötelező legkisebb munkabér, valamint a garantált bérminimum összegét.

Fontos tudnivaló, hogy azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy a versenyszféra és a VKF munkaadói és munkavállalói oldalai kétéves bérmegállapodást fogadtak el, nem felelnek meg a valóságnak.

A kormányzati propaganda – nyilvánvalóan reklám szempontokat figyelembe véve – a VKF munkavállalói oldalát – Munkástanácsok, Liga Szakszervezetek és MaSzSz – egy kalap alá veszik. Kérem szíveskedjetek hangsúlyozni, hogy a MaSzSZ álláspontja mindvégig a kétszámjegyű minimálbér emelésről és ezzel összefüggésben az országos kétszámjegyű bérajánlásról szólt.

A VKF munkavállalói oldal részéről a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek részéről megtörtént az egyezség a kormánnyal, de a MaSzSz nem írta alá a megállapodást. Érdekes jogi szituáció, hogy akkor, amikor a legnagyobb tagsággal rendelkező szakszervezeti konföderáció nem adja nevét egy megállapodáshoz, akkor a kormányzati propaganda VKF megállapodásról beszél.

További érdekesség, hogy a Liga Szakszervezetek részéről a megállapodást nem a szakszervezet elnöke dr. Mészáros Melinda, hanem Buzásné Putz Erzsébet a Liga Szakszervezetek társelnöke írta alá. Buzásné Putz Erzsébet neve ismerős lehet mindazoknak, akik figyelemmel kísérték a Mercedes béremelését, mert ott ő, mint az egyik aláíró fél azt hangsúlyozta, hogy a mai viszonyok között feltétlenül szükséges a magas alapbéremelés.

Tájékozottságod érdekében közlöm, Kordás László szaktárs nyilatkozatát, amely szerint a MaSzSz a 13 %-os minimálbér és 15 %-os garantált bérminimum emelésről szóló követelését megfelelő kompromisszumot gyakorolva 10-10 %-ra módosították. Kordás László szaktárs megítélése szerint 10 %-nál kevesebb minimum emelés a MaSzSz számára elfogadhatatlan volt.
 

Vonatkozó kormányrendelet: 324/2018. (XII. 30.)

Üdvözlettel:
Mucsi Zoltán
elnök