Vasas Hírek - május 2017.

 

2-án ülésezett a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Választmánya, amelyen álláspontot alakítottak ki a munkáltató által a 2017. április 25-én közöltek ismeretében a munkavállalók részére adandó 2017. évi többletjuttatással kapcsolatos megállapodás témájában. Az álláspont szerint megvárják a munkáltató által közölt május 23-i határidőt.

5-én a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) kongresszusán elfogadták a 2016. évi beszámolót, megtárgyalták a MaSzSz további feladatait, valamint az alapszabály módosítására előterjesztett javaslatokat. A FB elnökének és tagjaira szóló jelölés lehetőségét újra megnyitották.

8-9-10-én az osztrák Vasas Szakszervezet (PRO-GE) Nőbizottsága az országos Vasas Szakszervezeti Szövetség Nőbizottságának vendégeként Magyarországon Dunaújvárosba látogatott.

11-én a Vasas Szakszervezeti Szövetség kongresszusán meghallgatták az Elnökség és a Felügyelő Bizottság beszámolóját, elfogadták a szövetség 2016. évi számviteli beszámolóját és a 2017. évi tervet. Döntöttek a Videoton Vasas Szakszervezeti Szövetség megszüntetéséről és a Diósgyőri Kohászat Vasas Szakszervezeti Szövetség jogi személlyé nyilvánításáról, az alapszabály módosításáról. Délután átadták a Szakszervezeti Munkáért Elismerő Oklevél, a Teszársz Károly Elismerő Oklevél, a Teszársz Károly Emlékplakett, a Szabó Piroska Emlékplakett és a Szövetségért Érdemérem kitüntetéseket. A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség 10 tisztségviselője kapott kitüntetést.

16-án ülésezett a Vasas Szakszervezeti Szövetség Önsegélyező Pénztár küldöttgyűlése, amelyen a küldöttközgyűlés az alapszabályt a törvényi változások miatt több ponton módosította. A küldöttgyűlés elfogadta a 2016. évi számviteli beszámolót és a 2017. évi terveket. Az Igazgatótanácsba Bogácsné Kis Katalint a Vasas Szakszervezet munkatársát, az Ellenőrző Bizottságba (röviden: EB) tagnak, majd EB elnökének Kardos Adélt, az ISD Dunaferr Zrt. Meleghengermű szakszervezeti tagját választották meg.

17-én a szakszervezetek képviselői megbeszélésen vettek részt a munkáltató képviselőivel, ahol a munkáltató bejelentette, hogy az orosz metallurgia napjához igazodva a munkáltató 2017. július 14-én 16 órától kívánja a Vasas-kohász-Dunaferr napot megrendezni.

18-án ülésezett a Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése, amelyen elfogadták az Igazgatótanács és az Ellenőrző Bizottság munkájáról szóló beszámolót, a pénztár 2016. évi számviteli beszámolóját. Megvitatták, majd elfogadták az alapszabály és a szolgáltatási szabályzat módosítási javaslatokat.

22-én a Vasas Szakszervezeti Szövetség 2017. évi képzési programja keretében dr. Kocsi Béla és Tarsoly Imréné a Vasas Székházban egész napos képzést tartott a Munka törvénykönyvének két fontos fejezetéről: a munkaviszony létrejöttétől a megszűnéséig, illetve, amit a munka és pihenőidőkről tudni lehet. Szövetségünk részéről 3 fő vett részt.

24-én ülésezett a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Választmánya, amelyen megtárgyalták és elfogadták a 2016. évi pénzügyi beszámolót, a 2017. évi tervet. Elemezték a munkáltató legújabb kiszervezésekkel kapcsolatos bejelentését. Tájékoztatót hallgattak meg a 2017. május 17-én történt Vasas nappal kapcsolatos egyeztetésről.

A munkáltató átadta intézkedési tervezetét a 2017. évi biztonságos, hatékony, intenzívebb és eredményesebb munkavégzés kialakításával összefüggő bónusz bevezetéséről. Az anyag messzemenően nem felel meg azoknak a korábbi Vasas szakszervezeti követeléseknek, amelyek a munkáltató számára többlet forrásként megjelenő kb. 1 mrd Ft-ból 2017. évre többlet anyagi juttatást kívántak a munkavállalók részére adni. Röviden: Nem ilyen lovat akartunk!

Megalakult a Dunaferr Labor Nonprofit Kft-ben a helyi Vasas alapszervezet. Megválasztották a Jelölő bizottságot, amely megkezdte munkáját.

29-én a Vasas és az Ifi vezetői egyeztettek a munkáltató által 24-én átadott un. bónusz programról.