Tájékoztató az ÉT ülésről

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Szövetségi Tanácsának döntése alapján kezdeményeztük, hogy az alábbi témakörökben ÉT ülés keretében konzultációt folytassunk a munkáltató képviselőivel. Ennek keretében 2017. október 13-án Evgeny Tankhilevich legfőbb, általános vezérigazgató-helyettes, dr. Sevcsik Mónika RMS és HR igazgató és Serhiy Klychkin biztonsági és védelmi igazgató részvételével a szövetség képviseletében egyeztetést folytattunk. A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség részéről Mucsi Zoltán elnök, Borbély Zoltán alelnök, Győri Gábor alelnök vett részt.

Napirend előtt:

- tárgyaltunk a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a munkáltató között kialakult kritikus munkaügyi kapcsolatokról

- kértük a 2017. január 24-i ÉT ülés jegyzőkönyv pótlását

- kifogásoltuk a 2017. július 19-i halálos munkahelyi balesettel kapcsolatos kegyeletsértő, intraneten megjelent videó felvételt (a munkáltató kifogásunkkal egyetértett és elnézést kért)

- javasoltuk, hogy a hengerművekben kialakult áldatlan öltözési és fürdési állapotok miatt a munkáltató egyeztessen a dolgozók képviselőivel a helyzet mielőbbi javítása érdekében

Az 1. napirend keretében tájékoztatást adtak a tárgyaló felek egymásnak a rendkívül kritikus, már-már a termelést is akadályozó szakember hiányról. A munkáltató közölte, hogy a probléma globális jellegű, a Dunaferr esetében elsősorban ösztöndíj rendszer keretében kívánja megoldani a szakemberhiányt.

A Vasas szakszervezet részéről az alábbi javaslatok hangzottak el a szakemberek megtartása és pótlása érdekében:

- a munkavállalói bizalom erősítése érdekében a munkáltató jelentse be, hogy a következő 3 évben a csoportos létszámcsökkentést és a kiszervezést megszünteti

- a kölcsönzött munkavállalók átvétele, illetve új munkavállalók felvétele Dunaferres állományba

- olyan középtávú bérfejlesztés végrehajtása, amely megállíthatja, illetve csökkentheti a szakemberek elvándorlását

- ösztöndíj rendszer bevezetése

- a fiatal vagy újfelvételes szakemberek részére ösztönző rendszer kialakítása

A 2. napirend keretében a munkáltató a munkavédelmi képviselő választással kapcsolatban elmondta, hogy a munkavédelmi bizottsággal megállapodott a munkavédelmi képviselők létszámáról. A Vasas szakszervezet ismertette azt a testületi döntést, hogy nem tetszett számára a munkáltató munkavédelmi képviselők létszámának csökkentésére irányuló akarata.

A 3. napirend keretében a munkáltató arról tájékoztatta a szakszervezeteket, hogy alapbérfejlesztés 2017. július 1. után a társaságcsoport két területén néhány főt érintően történt. Jutalom kifizetésére viszont több helyen került illetve kerül sor. Szakszervezetünk nem tetszését fejezte ki és károsnak tartja a kiscsoportos helyi jellegű alapbérfejlesztéseket, mert feszültséget gerjeszt a munkavállalók között. A munkáltató pozitívan értékelte a bónuszrendszer eddigi tapasztalatait.

A 4. napirend keretében a munkáltató bejelentette, hogy a társaságcsoport I-IX. havi pénzügyi eredményéről a későbbiekben ad tájékoztatást. Tájékoztatást kaptunk az eddig megvalósult beruházásokról (Pl. csévélő, keverő, kamragáz tisztítás), valamint a Dunaferr Társaságcsoport I-IX. havi túlóra felhasználásról.

Dunaújváros, 2017. október 13.

Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség