A nemzetközi helyzet fokozódik

Vigyázó szemeteket Kassára vessétek

A kassai acélműben marad a négynapos munkahét


A 12 ezer embert foglalkoztató kassai U. S. Steel acélmű dolgozói e hónapban még biztosan egy nappal rövidebb munkahétre számíthatnak. A cégvezetés szerint azonban a négynapos munkahét, amely miatt csökkent a dolgozók fizetése, akár több hónapig is maradhat.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fenntartsuk a jelenlegi foglalkoztatottságot, az acéliparban azonban napról napra rosszabb a helyzet. Már az idei első negyedév is rosszra sikeredett, és az év hátralevő részére sem bizakodunk látványosabb javulásban” – nyilatkozta kedden James E. Bruno, a kassai acélmű elnöke, miután találkozott Peter Žiga gazdasági miniszterrel. Az acélmű elnöke ezért úgy látja, hogy a rövidített munkahét több hónapig is eltarthat. Hogy pontosan meddig, arra azonban nem válaszolt. A szakszervezettel egyelőre júniusban szeretnének megegyezni.

„Az európai acélipar nincs könnyű helyzetben, épp ezért értékeljük a U. S. Steel igyekezetét, hogy fenntartsa a foglalkoztatottságot. A cégvezetéssel arról tárgyaltunk, hogy a kormány miben segíthetné őket”
– nyilatkozta Žiga.

„Az alkalmazottak azért a munkanapért, amelyen otthon maradnak, a bérük 70 százalékát kapják meg” – nyilatkozta Ján Bača, a társaság szóvivője. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak nagyjából 6 százalékkal alacsonyabb fizetésre számíthatnak a rövidített munkahét miatt. A társaságnál a dolgozói munkakörökben tavaly 1746 euró volt a bruttó átlagfizetés. Bača szerint a csökkentés megtakarítást jelent a cégnek, ugyanakkor ezzel elkerülhetők az elbocsátások. „Eredetileg abban egyeztünk meg, hogy a rövidített munkahét csak májusra lesz érvényes” – nyilatkozta még április végén Juraj Varga, a Kovo U. S. Steel Košice szakszervezet elnöke. Az acélműben jelenleg sztrájkkészültség van, mivel a szakszervezet kilenc fordulót követően sem tudott megegyezni a cégvezetéssel a kollektív szerződés bérkiegészítéséről. (TASR, mi)

Forrás: ujszo.com

üdvözlettel:

Mucsi Zoltán
elnök

Az országos bérharc nyitánya az Audiban

A mintegy 13 ezer embert foglalkoztató Audi Hungária Zrt-ben a 7300 taggal rendelkező Audi Hungária Független Szakszervezet 2019. január 18-án 9-11. óra között 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartott.

A figyelmeztető sztrájk elsődleges oka, hogy a 2018. szeptember óta tartó bértárgyalások eredménytelenek voltak és az Audi Hungária Független Szakszervezet a munkáltató újabb bérajánlatát nem fogadta el.

A bérkövetelés alapja, hogy a győri Audihoz képest a szlovákiai Audi gyárban a dolgozók 28 %-kal, a csehországi Audiban a dolgozók 25 %-kal, a lengyelországi Audi gyárban közel 39 %-kal magasabb átlagbérekért dolgoznak. A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség a mai napon 8 órakor az alábbiakban olvasható szolidaritási nyilatkozatot küldte el a sztrájkot szervező szakszervezetnek.

Szolidaritási nyilatkozat


A képen a sztrájkban részt vevő munkavállalók láthatók.


A tudósítást készítette:

Mucsi Zoltán
elnök