A Dunaferr Vasas Szakszervezet nem tétlenkedett, pánikra semmi ok !

A tegnapi napon számos hírportálon megjelent a Jalsovszky Ügyvédi Iroda bizonytalanságot keltő cikke, miszerint
idézet a cikkből: "ha egy társaság eredménytartaléka negatív, úgy tagjainak semmilyen kifizetést nem teljesíthet. Ebből akár az is következhet, hogy a tagok egy ilyen helyzetben a nekik munkaszerződés alapján járó munkabért sem vehetik fel. Ez a tiltás különösen olyan társaságoknál fog problémát jelenteni, ahol ösztönzési céllal a munkavállalók is bevonásra kerültek a társaság tulajdonosi körébe."

Mucsi Zoltán a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke levelet írt az új Ptk. és a Mt. jogszabályainak összehangolása érdekében, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőnek, valamint a cikk írójának, dr. Bejó Ágnesnek, aki példás gyorsasággal válaszolt a kérdésekre.
Az alábbiakban a levélváltást közöljük a tisztelt olvasókkal.


Tisztelt Jalsovszky Ügyvédi Iroda !

Tisztelt dr. Bejó Ágnes !

A 2014. április 16-án a különböző hírportálokon megjelent "Aki mer, az veszít" című cikk a Dunaferr Társaságcsoport munkavállalói körében a munkabér kifizetés témakörében igen nagy bizonytalanságot okozott.

Szakmai értekezésük szerint a Ptk. szabályozásának értelmezése szerint, ha a gazdasági társaság osztalékfizetésre nem jogosult - feltehetően veszteséges - úgy tagjai részére nem teljesíthet kifizetést, azaz még a munkabér kifizetést is korlátozhatja.

Tájékoztatom Önöket, hogy a Dunaferr Társaságcsoport 2004. évi privatizációjánál a kb. 7000 munkavállaló önkéntesen, rendkívül kedvezményes pénzügyi kondíciók között fejenként 12-13 db részvényt jegyezhetett. Ezzel a lehetőséggel szinte minden munkavállaló élt. A Dunaferr Társaságcsoport veszteséges gazdálkodása alapján osztalék kifizetésre nem került sor, sőt
feltehetően a 2014. év sem lesz feltétlenül nyereséges. Megjegyezni kívánom, hogy a korábbi veszteséges gazdálkodás ellenére a Dunaferr Társaságcsoport mindig, minden időben határidőre a munkavállalókat megillető bér- és szociális járandóságok kifizetését maradéktalanul teljesítette.

Önök azt vélelmezik, hogy jogalkotói hibának lehetünk tanúi, amely szerint az új Ptk. és a Mt. szabályai ebben a témakörben egymásnak ellent mondanak.
Nyilvánvalóvá teszik, hogy ezt a problémát a jogalkotónak - az országgyűlésnek - kellene feloldania.
Azt az Önök által javasolt megoldást nem tartom célra vezetőnek, hogy veszteség esetén a munkavállalókat - a munkabér kifizetésének biztosítása érdekében - más cégekbe kiszervezzék, vagy kölcsönadják.

A 7000 munkavállalót képviselő Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökeként kérdéseim:
1. Az Önök állásfoglalását értelmezhetjük-e úgy, a munkavállalói részvényre tekintettel, hogy a részvénytulajdonos munkavállalók munkabér kifizetését az új Ptk. korlátozza?

2. Helyesnek tartanák-e, ha a munkavállalók az Önök szakmai értekezésére hivatkozva egyenként írásban a most megválasztott országgyűlési képviselőknél törvénymódosítást kezdeményeznének?

3. Célravezetőnek tartanák-e, ha az új Ptk. módosításának soron kívüli kikényszerítése érdekében a szakszervezetek regionálisan vagy országosan sztrájkot szerveznének?

4. A Dunaferr Társaságcsoportnál birtokolt - jelentős kisebbségi hányadot képviselő - munkavállalói részvények az új Ptk. szerint korlátozhatják-e a munkabér kifizetésének garanciáját?

Megtisztelő szíves válaszukat várom, mert úgy gondolom, hogy az Önök szakmai értekezése rávilágított arra a közismert tényre, hogy az erőszakoltan felgyorsított jogalkotási, illetve törvénykezési munka számos, nem kívánt buktatót rejt (rejthet) magában.

Tisztelettel:

Mucsi Zoltán
Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnök


Kedves Zoltán!

Köszönjük a megkeresést.

Kicsit eltúlzott volt ennek a véleménynek a sajtóvisszhangja.

Részvénytársaságokra eleve nem vonatkozik a tilalom (illetve kiveszi a törvény a felelős gazdálkodás körébe tartozó kifizetéseket, a munkabérek nyilván ilyenek), tehát a Dunaferr esetében nincs ilyen korlátozás.

Ezen felül, a KIM mai állásfoglalása szerint nem kell aggódni, a munkabéreket nem tekintik olyan kifizetésnek, amely tilalmazott lenne.

Ha bármilyen egyéb kérdése merülne fel, készséggel állunk rendelkezésre.

Üdvözlettel:

Dr. Bejó Ágnes
Jalsovszky Ügyvédi Iroda


A teljes cikk ítt olvasható

Keresés