SZAKSZERVEZETEK.HU

 • Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kétéves tájékoztató kampányt indított a munkahelyeken előforduló veszélyes anyagok használatából eredő veszélyforrások tudatosítására - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón.

 • A Magyar Kórházszövetség elnöke, Svébis Mihály szerint az egészségügy legégetőbb problémája jelenleg Magyarországon az orvoshiány – adta hírül az MTI. A probléma valóban tagadhatatlan: a KSH adatai szerint 2016-ban 1800 betöltetlen orvosi állás volt az országban. Közel 1600 községben például nem volt helyben háziorvos, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig az orvosi állások tizede betöltetlen maradt 2016-ban. A helyzetet súlyosbítja a folyamatos elvándorlás is. A Mérce cikke.

 • Feleannyi nyugdíjra számít a nem nyugdíjas korú magyar lakosság, mint amennyiből kényelmesen meg tudna élni idős korában. A többség lehangoló jövőt jósol magának: minden pénzt az unokákra és az orvosi kezelésekre fog költeni. A lakosság kilenctizede szerint a várható nyugdíj alacsonyabb lesz az ideálisnál - derül ki a CIG Pannónia friss felméréséből.

 • Félpályás útlezárással hívták fel a figyelmet a Házgyári út és Henger utca kereszteződésében tapasztalható közlekedési problémákra a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi csoportjai szerdán délután – olvasható a veol.hu oldalán.

 • Folytatódó béremelésekre és újabb munkahelyekre számít idén a Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogyban. Várakozásaikat a kaposvári fejlesztésekre is alapozzák – írja a kapos.hu.

 • Az elmúlt évek igazolták, hogy az Emmi jelenlegi struktúrájában nem tudja hatékonyan szolgálni a hozzá tartozó egyes ágazatok érdekeit, így a köznevelését sem - közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

 • Közszolgálati sztrájkok Magyarországon címmel szervezett tudományos konzultációt az MTA Emberi Erőforrások Tudományos Bizottságának Munkaügyi Albizottsága április 23-án, hétfőn az Akadémia székházában. Az MKKSZ a megtisztelő meghívásnak három fős delegációjával, és Boros Péterné elnök prezentációval erősített előadásával tett eleget.

 • Gyertyagyújtás és megemlékezés a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Főcze Lajos Alapítvány szervezésében a Munkában Megrokkantak és Elhunytak XXIII. nemzetközi emléknapja alkalmából.

 • A rendszerváltozás után, a multikultúra terjedését tapasztalva 1996-ban Megyaszón, az olvasókörök országos találkozóján megszületett egy kezdeményezés: „Beszéljünk, énekeljünk, táncoljunk magyarul!”

 • Azokon a munkahelyeken, ahol van szakszervezet, s hatékonyan, eredményesen működnek a munkavédelmi érdekképviseletek, kevesebb munkabaleset következik be. Tavaly 79-en vesztették életüket a munkahelyükön, s közöttük mindössze heten nagyvállalatoknál.

 • „Sokkal nehezebben találunk minőségi munkavállalót, mint korábban és ez nem csak a futár pozícióra igaz. Úgy gondolom ez nem is igen lesz jobb, sőt még ennél is több kihívásra számítok” - árulta el a Pénzcentrumnak Farkas Gergely. A GLS Hungary Kft. ügyvezetőjével a csomagszállításban folyamatosan érzékelhető munkaerőhiányról; a GLS-nél is tapasztalható toborzási nehézségekről; a cégnél történt bérfejlesztésekről, a gépkocsivezetők lehetőségeiről; illetve az Amazon előrenyomulásáról, és a csomagszállítás jövőjéről beszélgettek.

 • Az egészségügy minden területén a munkaerőhiány jelenti a legkomolyabb problémát - ez derült ki a Kórházszövetség éves kongresszusának első napján. Az ágazati vezetők abban egyetértettek, hogy voltak pozitív változások az elmúlt években, például a béremelések, ennek ellenére az előrejelzések szerint 2020-21-ig még tovább romolhat a helyzet, pedig az orvosi kamara már most is napi 4-5 panaszt kap az orvosok túlterheltsége miatt – írja a hirtv.hu.

 • A jelenleg hatalmon lévő jobboldali finn kormány 2017 januárjában indította útjára a feltétel nélküli alapjövedelmet bevezető kísérletét, melynek keretében 2000 finn állampolgár 560 eurót kapott havonta adómentesen. A kísérlet időtartamát eredetileg két évben határozták meg, de az azt felügyelő és lebonyolító társadalombiztosító intézet a kezdetektől ennek meghosszabbításában gondolkodott. Nem így alakult azonban a dolog, mivel a kormány év elején úgy döntött, kihátrál a kísérlet mögül, és 2018. december 31-el lezárja a kifizetéseket – írja a Mérce.

 • Magyarországi jelenlétének további erősítése és a vásárlók zökkenőmentes kiszolgálása érdekében tovább növeli munkatársai létszámát az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt – tájékoztat közleményében a vállalat – írja a Világgazdaság.

 • Több mint kétmilliószor léptek már be a NAV e-Szja felületére az ügyfelek, hogy megnézzék adóbevallási tervezetüket. A NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető az ügyfélkapun keresztül. Az adózók többségének nincs dolga a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott munkáltatójuktól. Az Adózóna cikke.

 • A vállalatok egyre több lehetőséget kínálnak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások bővítéséhez a cafeteria keretében. Ezt a megoldást ösztönözni kéne - írja a kormány közeli napilap.

 • Igaz, a statisztika javult, de még továbbra is az EU sereghajtói közé tartozunk, ha arról van szó, hogy a lakosság mekkora rész él anyagi nélkülözésben – írja az mfor.hu.

 • Tegyük fel, hogy a munkavállaló a felmondási idejét tölti – akár azért, mert ő maga mondta fel a munkaviszonyt, akár azért, mert a munkáltató közölt felmondást. Az is előfordulhat, hogy nem „felmondás” történt, hanem a felek megállapodtak a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésében azzal, hogy a munkaviszony későbbi időpontban szűnik meg: például március 5-én megállapodnak abban, hogy a munkaviszony március 31-én fog megszűnni, és addig a munkavállaló köteles munkát végezni. A Kamaraonline cikke.

 • Jellemzően a halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik, ezek nagy része traktorokkal és más gépekkel gázolás, ütközés. Emellett számos egyéb munkahelyi kockázatot is rejt az ágazat – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte fórumokat tart a munkabiztonság növelése érdekében.

 • Most már a hat éven át felelős miniszter ismertté vált véleménye szerint is nyilvánvaló, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tud hatékonyan működni - így reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Balog Zoltán távozásának hírére.

Keresés