SZAKSZERVEZETEK.HU

 • Magyarországon csökkent a bérhányad az elmúlt két évtizedben, éppen akkor, amikor a külkereskedelemi nyitottság nőtt. Az MNB tanulmánya bemutatta: a magyar cégek termelékenysége alacsonyabb a külföldi cégeknél, de képességeikkel összhangban fizetnek, ugyanakkor a külföldiek nem fizetnek annyival többet, mint amennyivel hatékonyabban működnek – írja a portfolio.hu.

 • Óvodapedagógus, tanító és tanár, mind­annyian keresettek lettek Borsodban. A megye halmozottan hátrányos helyzetű települései pedagógus­hiánnyal küzdenek – írja a boon.hu.

 • Mintegy 39 milliárd forintos bértámogatást nyújt a kormány jövőre a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató, akkreditált cégeknek - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

 • Lazulnak a igénylés feltételei az albérlet-támogatásban is, de a munkáltató terheket is mérsékelik – írja a Privátbankár.

 • A munkaviszony alapdokumentuma a munkaszerződés. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a feleknek a munkaviszony alapvető jellemzőiben való megállapodását. A Munka Törvénykönyve szerint a munkaszerződést írásban kell megkötni. Ennek ellenére előfordul, hogy a szerződést a felek nem foglalják írásba. Mik a következményei az írásba foglalás elmaradásának? A kérdésre a választ a Piac és Profit keresi cikkében.

 • Megállapodott a METRO Kereskedelmi Kft. vezetősége a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a 2018. január 1-jétől életbe lépő Áruházi Bérrendezési Programról. A többhetes előkészület és egyeztetés után létrejött megegyezést a Központi Üzemi Tanács is támogatja. Az átfogó és átlátható bérrendezés alapvetése az volt, hogy a törvényben előírtnál magasabb minimálbéremelést minden áruházban úgy hajtsák végre, hogy közben a magasabb felelősségi körökre jellemző, most meglévő jövedelemkülönbségek is megmaradjanak.   

 •  A rugalmas foglalkoztatási formák szélesebb körű alkalmazását hozhatja 2018 a munkaerőpia­con, mert a munkaerőhiány miatt már egyedi megoldásokat kell alkalmazniuk a cégeknek és az állami fenntartású intézményeknek – mondta a Magyar Időknek Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója. Kiemelte, a mintegy 1,8 millió inaktív ember bevonására a részmunkaidő jelenthet megoldást. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke pedig arról beszélt, hogy 30-40 ezer közmunkás jövőre már a versenyszférában dolgozhat, de a cégek a nyugdíjas munkavállalókra is számítanak.

 • Úgy tűnik, hiába várták, idén mégsem kapnak pulykapénzt az egészségügyben dolgozók – írja a Népszava.

 •  Szédítő különbségek fedezhetőek fel Európában, ha az egyes régiók gazdasági fejlettségét hasonlítjuk össze. Az Eurostat legfrissebb évkönyve, illetve adatbázisai alapján szomorú magyar adatok rajzolódnak ki, de fény derül arra is, hogy az autóipari központokban, illetve a nagyobb iparvállalatok által uralt térségekben jelentősen magasabb az egész környék egy főre jutó GDP-je – írja a napi.hu.

 • A munkaerőhiány miatt egyre többet túlóráztatja sofőrjeit a BKV, aminek az a következménye: mind gyakoribbak a koccanások – írja a Népszava.

 • Múlt hét végén elmentem a postára, bélyeget venni. Nem akartam levelet feladni, sem csomagot átvenni, a magam örömére vásároltam bélyegblokkot, viszont amíg a sorban álltam (nem két perc volt!), bőven volt időm elgondolkodni azon, mennyire tiszteljük egymás munkáját – írja a Mérce.

 • Táblázatokban közölte a NAV a 2012-2018 közötti minimálbér és garantált bérminimum összegeket, amely segítségül szolgálhat a járulékok kiszámításához – írja a napi.hu.

 • A munkaerő-kölcsönzés a törvény definíciója szerint olyan tevékenység, amely a munkaerő munkavégzésének ideiglenes átengedésével jár. A munkaviszony azonban a kölcsönbeadó munkáltató és a munkavállaló között áll fenn – mutatott rá a Kúria egy döntésében.

 • Remek ajánlatokkal csábítják Németországba a magyarokat. Hiába jelentős ugyanis a munkaerőhiány, a német fizetésekkel nehéz versenyezni.

 •  „Minden találmányommal így volt. Az első lépés az intuíció - az hirtelen tör rám, utána kezdődnek a nehézségek. Először ez fárad el, majd amaz, — jönnek a »bugok«, ahogy az ilyen kis hibákat és nehézségeket nevezik, és hónapokon át tartó feszült figyelem, tanulás és munka kell ahhoz, hogy az üzleti sikert – vagy kudarcot – bizonyosan elérd.” – írja a qubit.hu.

 • A népesség 18%-a diplomás volt, az érettségizettek aránya pedig 28%-ot tett ki a mikrocenzus idején. A KSH tanulmánya szerint az iskolázottsági színvonal folyamatos emelkedésével a 2011. évi népszámlálás óta tovább csökkent az általános iskola 8. évfolyam vagy annál alacsonyabb végzettségűek aránya. 2016-ban 2 millió 217 ezren rendelkeztek alapfokú vagy annál alacsonyabb végzettséggel, vagyis a 15 éves és annál idősebbek 27%-a legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el. A foglalkoztatottság az iskolázottsági szint emelkedésével növekszik, míg a munkanélküliek aránya csökken. 2016-ban az 1,4 millió aktív korú diplomás 83%-a volt foglalkoztatott, amely a legmagasabb foglalkoztatottsági arány a különböző iskolai végzettségi csoportok között – írja a Portfolio.

 • Határozatban rögzítette a kormány a közfoglalkoztatás jövő évi céljait - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

 • Az ország más részein hajléktalanok főként csak egyszerűbb feladatokban, például palántanevelésben, kerti munkákban, rongyszőnyeg gyártásban vesznek részt. Pécsen már több éve varrodaüzemben is dolgoznak. Most két önkormányzat és a MÁV is árajánlatot kért a cégtől munkaruhákra – írja a bama.hu.

 • Az utóbbi hat évben mintegy 750 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma, ezért nagy szükség van a képzett munkaerőre - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Nem vonzó a több műszakos beosz­tási rend, hatalmas a munkaerő-elvándorlás mértéke a betanított munkások körében. Az esztergomi Suzukinál az éves fluktuáció meghaladja a 30 százalékot – írja a Világgazdaság.

Keresés