SZAKSZERVEZETEK.HU

 • A nők munkaerőpiaci elhelyezkedését, az atipikus foglalkoztatási formák megismertetését segítő központot alakítanak ki Keszthelyen 200 millió forintos pályázat révén - tájékoztatta a Keszthelyi Városfejlesztő Egyszemélyes Nonprofit Kft.

 • Mitől lesz sikeres egy társadalom? – ezzel a kérdéssel foglalkozott egy korábbi cikkében a BBC. A brit közszolgálati hírportál örökzöld témát vett ismét elő. Annak a problémáját, hogy az egyes nemzetek fejlődési szintjét több száz éve miért a bruttó hazai össztermék, vagyis a GDP és a munkanélküliségi ráta helyzetével, trendjeivel kell jellemezni – írja a Magyar Nemzet.

 • Több mint bruttó százezer forinttal kevesebbet keres egy Aldi-pénztárosnál egy egyetemet végzett, PhD-vel rendelkező kezdő közalkalmazott – írja a HVG.

 • Alkalmazható-e valaki heti pár órás munkára? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

 • Sztrájkot hirdetett Németország legnagyobb ipari szakszervezete, sőt még a 28 órás munkahétért is harcba indult a speciális helyzetű dolgozók számára. Ehhez kellett 1,8 millió tag, és egy erős kollektív szerződés. Nézzük a német és a magyar helyzet azonosságait és különbségeit! – Új Egyenlőség írása.

 • A Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) egy közfoglalkoztatottakból, álláskeresőkből és szociális területen dolgozókból álló érdekvédelmi csoport, mely a Magyar Szegénységellenes Alapítvány támogatásával jött létre 2012-ben. Elsődleges célunk a közfoglalkoztatásban dolgozók érdekeinek védelme, amit tájékoztatással, jogi segítségnyújtással, nyomásgyakorló akciókkal, valamint egyedi ügyek megoldásán keresztül valósítunk meg – olvasható a Mércén.

 • Több ezren, többségében középiskolás korú diákok vonultak a Deákról a Parlamenthez, hogy egy minőségibb oktatásért tüntessenek. A Kossuth téren több beszéd is elhangzott. A szervezők bejelentették a következő tüntetésüket is: március 15-én délután az Operaházhoz várnak mindenkit. Előtte pedig március 12-én három ellenzéki miniszterelnök-jelölttel ülnek le nyilvános vitában megbeszélni az oktatás kérdéseit. „Hogy lehet fenyegető jelenség, ha beszélgetni akarunk a minket érintő kérdésekről?” - tette fel a kérdést az egyik felszólaló. Olvassa el, miket mondtak még! Az Index tudósítása.

 • A dolgozó lakáshitelének törlesztéséhez munkáltatója hozzá szeretne járulni. Mik ennek a feltételei, mennyit adhat a munkáltató? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

 • 23-ától a sátoraljaújhelyi kórház csecsemő- és gyermekosztályán, valamint a gyermekszakrendelésen – közölte az intézmény a honlapján. Magyarul péntektől Sátoraljaújhelyen nincs gyermekosztály, mert nincs hozzá elegendő szakképzett ember: feltehetően orvos, de lehet, hogy szakápoló sem – írja a Magyar Nemzet.

 • Átlagosan 9,2 százalékos hozamot értek el tavaly a magánnyugdíjpénztárak, míg az önkéntes nyugdíjpénztárakban 6,5 százalékos volt az átlagos hozam – derül ki az MNB hivatalos számaiból. Az önkéntes egészségpénztáraknak jól betett a kormány a cafeteria átalakításával.

 • Még mindig viszonylag alacsony, de növekszik a munkavállalók biztonságérzete, 100-ból ma 69 pontot ért el a bizalmi index a BNP Paribas Cardif biztosító kutatásában.

 • Összehasonlították az uniós minimálbéreket, az eredmények pedig sokatmondóak. Ezekből szemezgetett a napi.hu.

 • Nem a rovarfogyasztás a legégetőbb probléma a magyar egészségügyben – ez derült ki a Városért Egyesület kerekasztal-beszélgetésén. A földművelésügyi miniszter a héten egy csepeli fórumon aggódott azért, hogy a migrációval a magyar étkezési szokások is átalakulnak majd, amelynek még nem lehet látni a következményeit. A beszélgetés résztvevői a hosszú várólistákat és a munkaerőhiányt tartják problémásnak – olvasható a HírTV beszámolójában.

 • A magyar nyugdíjakra az állam közel dupláját költi, mint oktatásra vagy az egészségügyre, ráadásul ez a rendszer hosszabb távon nem tudja magát finanszírozni, önfinanszírozó képessége csak 2033-ig megoldott. Mi lesz utána, lesz-e nyugdíja a mostani fiataloknak? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a Civitas Intézet nyugdíjkonferenciáján felszólaló szakemberek – írja a napi.hu.

 • Svájc tudatosan nehezíti EU-országok vállalatainak dolgát, amelyek szolgáltatások elvégzésére küldenek oda munkaerőt, panaszolta a német sajtó. A svájci hatóságok szerint nem kisebb a bürokrácia más országokban sem – de a jövendő új uniós szabályozás tovább csökkenti majd a versenyt ezen a területen – írja a Piac és Profit.

 • Az elmúlt hét évben az unió országai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a tényleges adóterhelés, s ha április 8-án a választók újra felhatalmazást adnak a Fidesz–KDNP-kormánynak, újabb adócsökkentések jöhetnek – erről beszélt a Magyar Időknek adott interjúban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály kijelentette: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. Az átlagos keresetűek számára havi 15-20 ezer forint megtakarítást jelentő lépés kapcsán a tárcavezető azt mondta: a lépéshez szigorú, felelős állami gazdálkodás kell, olyan, amit a kormány nyolc éve folytat.

 •  Védő intézkedésekről kell gondoskodniuk a munkáltatóknak, ha munkavállalóik a munkaidő legalább felében hidegben dolgoznak - hívta fel a figyelmet Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

 • Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a cégeknek a munkaerőhiány, főleg a tapasztalt szakemberek felvétele. Az idén azonban fordulat jöhet. Az InfoTandem infografikája az ado.hu-n.

 • Ahogy egyre többet hallunk az önvezető autók terjedéséről, úgy egyre kevésbé hökkenünk meg azokon a prognózisokon, hogy húsz éven belül, vagy akár hamarabb eltűnhetnek a sofőr állások. De számos olyan foglalkozás van még, amelyet az automatizáció két évtizeden belül megszüntethet, ezekből mutatott be párat a cikkében a HVG.

 • Keresetet nyújtott be Cser Ágnes, a Szociális- és Egészségügyi Ágazatnál Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) országos elnöke Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője ellen, amiért “hétpróbás gazembernek” nevezte őt az ATV tegnap esti műsorában – olvasható a Mércén.

Keresés