SZAKSZERVEZETEK.HU

 • Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra? Az ado.hu cikke.

 • A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nagyon szűkszavú, de annál határozottabb közleményt adott ki hétfőn, amiben konkrét javaslatot tettek a kormány számára, ami az adórendszert alapjaiban határozhatja meg – írja a portfolio.hu.

 • Trócsányi László igazságügyi miniszter az új kormány megalakulása után nem sokkal bejelentette, létrehozza a Közigazgatási Felsőbíróságot, ami az állami intézményekhez tartozó bírósági ügyeket tárgyalja majd – írja a Mérce.

 • A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete június 20-án 15 órára tiltakozást hirdet a Parlament elé az Orbán-kormány által kezdeményezett 7. Alaptörvény-módosítás ellen – ezen a napon szavaznak ugyanis a képviselők a javaslat elfogadásáról.

 • Jelentős, ismét két számjegyű minimálbér- és garantált bérminimum-emelkedés jöhet 2019-ben is - vélik a Magyar Időknek nyilatkozó érdekképviseleti vezetők – írja a napi.hu.

 • Fojtogató a munkaerőhiány a magyar foglalkoztatóknál, de van jobb megoldás a toborzásnál ennek enyhítésére. A Motiment szerint a mikroveszteségek minimalizálása hozhat áttörést - és sok tízmilliós - megtakarítást.

 •  Az első negyedévben 10,3 százalékkal többet költöttek a magyar cégek fizetésekre a tavalyi év azonos időszakához képest – derült ki az Eurostat jelentéséből.

 • Megvonta az eddigi tagdíjkedvezményeket a Magyar Orvosi Kamara a nyugdíjasaitól, a pályakezdőktől és a rokkantsági ellátásban részesülőktől. A kamara a területi szervezeti tanácsában döntött erről, a tagság szerint az ő jóváhagyásuk nélkül.

 • Igen, van már olyan munkaadó, aki robotokkal válogat a munkára jelentkezők között. A cél, a HR dolgozók tehermentesítése – írja a nuus.hu.

 • A globális munkaerőpiacon az elmúlt években már gyökeres változásokat hozott a gig economy, a szabadúszó munkavállalás elterjedése. Világszerte a munkavállalók mintegy harmada kötetlen módon keresi a kenyerét, egyelőre természetesen leginkább a fejlett országokban erős a tendencia. A folyamatok megtorpanása az elkövetkező években sem várható, sőt akár a teljes munkaerőpiacon belül 50%-ot is elérhet a szabadúszók aránya – írja az Alapblog.

 • A kormány 9 milliárd forintos munkásszállóprogramot hirdetett. A kádári szocializmust megidéző intézmények építését sokan nem tartják jó ötletnek, igény azonban valóban lenne rá – írja a Magyar Narancs.

 • Az állam jövőre több mint 1000 milliárd forintról mondhat le a különböző adó- és járulékkedvezmények következtében. Sőt, 2019-ben egy új, de nagyon fontos kedvezmény is életbe lép, a nyugdíjasok számára – írja a Portfolio.

 •  Az irodákban dolgozók jól ismerik, mennyi vitát generálhat az iroda hőmérséklete, például hány fokra van beállítva a légkondi, illetve lehet-e, és ha igen, milyen gyakran szoktak szellőztetni. Sokan panaszkodnak nyáron a túlhűtött, télen a túlfűtött munkahelyekre, vagy az állandó „cúgra”, a huzatra. Mivel az alváson kívül a napjaink nagyobb részét a munkahelyen töltjük, egyáltalán nem mindegy, hogyan érezzük ott magunkat, és ebben nagy szerepe van a munkahely hőmérsékletének is – írja a hrdoktor.blog.hu.

 • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég jelentette be a Kormányinfón, hogy a kormány szeretné feloldani a nyugdíjasok munkavállalását korlátozó szabályokat, amiket néhány évvel ezelőtt pont az Orbán-kormány vezetett be. Most az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt orvosolnák a nyugdíjasok visszavonásával a munkaerőpiacra, de az még nem derült ki, a korlátozások feloldása a nyugdíjkorhatárt elérő közszférában dolgozókra is vonatkozik-e – írja a Mérce.

 • Idén június 25-én lesz 30 éve, hogy megalakult a TUDOSZ. Az alkalmat konferenciával ünnepelik meg.

 • Lehetővé tenné a napi 12 órás munkaidőt az osztrák kormány 2019. január 1-től. A tervezet várhatóan idén júliusban kerül a parlament elé, azonban máris komoly vitákat váltott ki, írja a Der Standard.

 • Élettársa autóját használja valaki a munkájához. Mit téríthet meg a vállalkozás? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

 • Nem fenékig tejfel részmunkaidőben dolgozni a diszkontláncoknál, sőt ez a pénzlenyúlás egyik formája – állítja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSz) elnöke. Pedig nagyon is vonzó lehetőségnek tűnhet hat órában megkeresni annyit, mint nyolcban – írja a 24.hu.

 • A Pedagógusok Demogratkius Szakszervezete (PDSZ) június elején tette közzé nyílt levelét, melyben Szűcs Tamás elnök tiltakozásra hívta a szakszervezeteket az Orbán-kormány által tervezett 7. Alaptörvény-módosítás ellen. A tiltakozás különösen a 4., a 6. és a 7. cikkre irányul, melyek meglátásuk szerint a gyülekezési szabadságot, a független bíráskodást és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét támadják – írja a Mérce.

 • Nehezen emésztik a BKV sofőrjei a cég toborzófilmjét, amelyben boldog, kisimult sofőr érkezik haza a kandalló melegéhez, és kisfia drónnal küldi utána az otthon felejtett harapnivalót. A szakszervezet szerint a 9 napos munkahét után nem így néznek ki a sofőrök, a kampányfilm az ötvenes évek propagandáját idézi – írja a Magyar Narancs.

Keresés