Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség - ORSZÁGOS SZAKSZERVEZETI HÍREK

SZAKSZERVEZETEK.HU

 • Legalább 20 százalékos a munkaerőhiány a mintegy 50-60 ezer embert foglalkoztató takarítóágazatban - írja a Világgazdaság cikke alapján a portfilio.hu.

 • Csaknem 300 ezer fővel bővíthető még a magyar munkaerőpiac a Takarékbank elemzője szerint - írja a VG.hu.

 • A tartós meleg komoly kockázatokat jelenthet, ezért egy sor olyan munkavédelmi előírás létezik, melyet a munkavégzés során a munkáltatónak biztosítania kell – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői. Amennyiben a munkáltató bizonyíthatóan megszegi a szabályokat, akkor alappal számíthat munkaügyi bírságra is - írja az origo.hu.

 • A kormány a járulékkulcs csökkentéssel is fűti a bérnövekedést, a jelenlegi nyugdíjszabályok miatt azonban ennek sok korábbi nyugdíjas a kárát látja, hosszabb távon pedig elkerülhetetlen lesz a járulékemelés. Emellett a rugalmas korhatár eltörlése, a Nők40 bevezetése, az egykulcsos szja és a nyugdíjindexálás is egyre több feszültséget okoz majd - írja az index.hu.

 • A kétéves cselekvési terv, a pénzügyi stratégia része, hogy a nyugdíjak is digitális formában érkezzenek a nyugdíjasokhoz, de nem kötelező jelleggel - mondta el Hornung Ágnes, a Pénzügyminisztérium államtitkára lapunknak - írja a Portfolio.hu.

 • Az egyéb juttatások csökkentésével reagáltak a cégek a kötelező béremelésre, számos esetben elmaradtak tervezett beruházások is - írja a Népszava.

 • A 24 éves Farah Alhajeh egy fordítói munkára jelentkezett, amikor vallási okok miatt megtagadta, hogy kezet fogjon az őt interjúztató férfival. Kézfogás helyett a kezét a szívére tette és meghajolt - írja a 24.hu.

 • Egyre magasabb stressznek vannak kitéve a munkavállalók a megnövekedett munkaerőhiány miatt, miközben azzal is tisztában vannak, hogy a megnőtt igény miatt viszonylag könnyen el tudnak helyezkedni, ha a felmondás mellett döntenek. A nyaralás alatt sok dolgozó ismeri fel, hogy már nem motivált és nem akar hosszútávon tervezni a munkahelyén - írja a hirado.hu.

 • Tájékoztatót tett közzé a NAV a megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezmény változásáról - írja az Adózóna.

 • Miközben a kabinet az idősebb generáció rugalmas foglalkoztatására egyelőre semmiféle programmal nem állt elő, a szövetkezeti rendszer totális bukásnak látszik, hiszen a nyugdíjasok legfeljebb ötöde térne vissza a munkaerőpiacra. Az ok a lakosság rossz egészségi állapota - írja a 168óra.hu.

 • Teljesen elöregedett a mezőgazdaságigépész-szakma, de alig van ember az egész agrárágazatban. Évente a szükséges mennyiségű szakember helyett 10 százalék végez csak. Legalább 20 év kell ahhoz, hogy az ágazatban megszűnjön a munkaerőhiány. Népszerűtlen a terület, most egy traktorfesztivál változtathat ezen - írja a Napi.hu.

 • Egy fiatal munkavállaló vagy munkavállalás előtt álló egyik leggyakoribb válasza a szakszervezetekről szóló ismereteit firtató kérdésre, hogy „miért, van még ilyen?” Pedig a dolgozók közel 10 százaléka szakszervezeti tag, de a 35 év alatti korosztályt egyre nehezebben éri el az érdekvédelem eszméje - írja az Új Egyenlőség.

 • Számos munkáltató van, akinek a tevékenységéből eredően folyamatosan működnie kell. Ennek meg vannak a sajátos munkajogi szabályai, számos speciális előírással a munkaidő tekintetében. Alább azt is megvizsgáljuk, hogy a bérpótlékok oldaláról milyen sajátosságokkal jár a megszakítás nélküli munkarend - írja az ado.hu.

 • A kedvező negyedéves adatok alapján tényleg pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok. Meg is mutatjuk, várhatóan mennyit - írja a 24.hu.

 • Egyre nagyobb a hiány az óvodapedagógusokból, országos szinten hétszáz embert keresnek az intézmények, Bács-Kiskun megyében jelenleg harmincegy meghirdetett státusz van - írja a közszféra állásportálja, a Közigállás.hu alapján a Baon.hu és az infostart.hu.

 • Az Ausztriában dolgozóknak munkajogi tanácsadást biztosító szakszervezeti irodákhoz többen azért fordulnak, mert abbahagynák a határon túlra ingázást, vagy mert itthon vállalkozásba fognának, vagy mert nyugdíjba készülnek - írja a kisalfold.hu.

 • Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) álláspontja szerint, a sajtóban is megjelent leépítési tervekről, a kormánynak azonnal tárgyalásokat kell kezdenie az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT).

 • Dél-Alföld, Csongrád megye - A sofőrhiány miatt buszjárat nem marad ki Csongrád megyében - de a DAKK azokat is tárt karokkal várja, akiknek megvan a B kategóriás jogosítványuk. Átvállalja további képzésük költségeit - írja a delmagyar.hu.

 • A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) szerint, amennyiben nem folytatódóik a jármű-modernizációs program, nem lesznek versenyképesek a piacnyitáskor a Közlekedési Központok. 2010-ben a buszgyártással már korábban is kacérkodó magyar vállalkozások bejelentették, hogy újjáélesztik a magyar buszgyártást, és klaszterbe tömörültek.

 • Mintegy 100 ezer fő hiányzik a humánközszolgáltatásból, vagyis szinte nincs meg az a munkaerőmennyiség, amelyet a központi közigazgatásban a kormány leépítene - mondta az InfoRádiónak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Egyeztetést sürget a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Keresés