Húsvéti jelképeink és szokásaink


A húsvét a legnagyobb és az egyik legrégibb keresztény ünnep, amelyen Jézus feltámadásáról emlékezünk meg. Ilyenkor köszöntjük a tavaszt, a természet újjáéledését is. A keresztény vallás ünnepi rítusai mellett számos népszokás is kötődik a húsvét ünnepéhez. A húsvét mozgó ünnep, amelynek időpontja a Kr.u. 325-ben megtartott niceai zsinat határozata alapján a tavaszi nap-éj egyenlőség - idén március 20. - utáni első holdtöltét követő vasárnap. A keresztény húsvét a feltámadást megelőző heteknek, a 40 napos böjtnek a lezárását jelzi. Erre utal húsvét nevének elnevezése is: a hús magunkhoz vételének napja. A magyar hagyományok szerint a böjtvégi ünnepi vacsorán sonkát, tojást, kalácsot, bort kínálnak.

Húsvét hétfő egyben a tavasz legvidámabb ünnepe is, az egyik ma is élénken élő magyar népszokás a locsolkodás. Ennek eredete nem tisztázott, de az egyházi magyarázat szerint a keresztelésre utal. A régi időkben még patak- vagy kútvízzel történt a locsolás, ma már kölnivel, vagy legújabban parfümmel locsoljuk a lányokat, asszonyokat.
A locsolásért pedig klasszikusan piros tojást illik adni, amelynek szintén szimbolikus jelentése van. A tojás az újjászületés jelképe, a tojás piros színe pedig Krisztus vérére emlékeztet.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség nevében ezúton kívánunk minden kedves Dunaferres munkavállalónak és családjuknak békés, boldog húsvéti ünnepeket.

Mucsi Zoltán
elnök

Boldog Karácsonyt!

Áldott békés karácsonyi ünnepeket kíván a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség minden tagjának és a honlap minden kedves olvasójának! {fcomment}

Gyalus Évi - Karácsony

Sírdogál az eresz, csorog a reggeli dér,

hófehér karácsonyt elmossa a meleg szél.

Az ünnepet mégsem a külsőség teremti,

hanem a lelkünkben levő szeretet érzi.

Nehéz év volt, és a következő lehet nehezebb lesz,

de egyre törekedni kell, megmaradni embernek.

Megmutatni a jóságot, szeretetet,

a szívből jövő szelídséget és meleget.

Kívánom, áldás szálljon mindannyiónkra,

karácsony ünnepén a boldogság: családunk mosolya. {fcomment}

1956. november 4.

tt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!”
(Nagy Imre 1956. november 4-i rádióközleménye)

1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, aminek célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt. 

Török Stenczer Enikő - Úgy hiányzol!

Az esti szellő meglebbenti sálam,

Néhány ablakban kigyullad a fény,
A szürkületben mintha elém jönnél,
Hogy te vezess! Örömmel jössz felém.

Hozzád indultam, ki a temetőbe!
Nem siratni jöttem, hanem emlékezni.
Gyújtani egy gyertyát, ne menj feledőbe,
És egy szál virágot a sírodra tenni.

Megköszönni, hogy voltál - s még mindig vagy - velem,
Hogy tőled, általad szebb az életem,
S hogy annyi szép emléket hagytál itt nekem!

Nyugodj hát békében, még mindig szeretlek,
Nem hal meg az, kit el sosem felednek!

http://www.poet.hu/vers/125981

Keresés