DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

Fontos az öngondoskodás, az időskori anyagi biztonság


Forrás: www.duol.hu

Az üzleti élet szereplői körében köztudottan ez a mérleg- és beszámoló-készítés időszaka. Így van ez a Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztárnál (Pénztár) is. A 2019-es üzleti év értékelése zajlik, amelynek végeredményeként május végén a közgyűlésen döntenek a Pénztár küldöttei a beszámoló elfogadásáról. Erről és a koronavírus-járvány hatásairól Devecseriné Hegedüs Tünde ügyvezető igazgatót kérdeztük.

– Jól állunk a mérleg- és beszámoló-készítéssel, megfelelő tempóban haladunk vele. Bár a beszámoló-elfogadó küldöttközgyűlést május 26-ra terveztük, még ezt jóval megelőzően az igazgatótanács tagjainak meg kell ismerniük és beszélniük annak tartalmát, majd ezt követően az ellenőrzőbizottság tagjai véleményezik a beszámolót, és tesznek javaslatot annak a közgyűlés elé terjesztésére. Természetesen könyvvizsgálónk mindezt megelőzően ellenőrzi és véleményezi a 2019. évről készült mérleget.

– Lehet konkrétumokról is beszélni?

– A nyugdíjpénztár életében a legfontosabb kérdés a megtakarítások hozama. A Gyöngyház egy rendkívül konzervatív befektetési politika mentén, a befektetések biztonságát szem előtt tartva halad előre. Vagyonkezelőink (Allianz Alapke­zelő Zrt., Budapest Alapkezelő Zrt., Generali Alapkezelő Zrt. és a Hold Alapkezelő Zrt.) szigorúan a szabályokat követve, a CIB Bank mint letétkezelő felügyelete alatt működnek. 2019-ben szenzációs eredményt értek el, éves szinten bruttó 7,1 százalékos hozammal gyarapították pénztártagjaink megtakarítását. Azt is látjuk már, hogy a 10 éves átlagos bruttó hozam 6,6 százalék, a 15 éves átlagos bruttó hozam 7,0 százalék lett.
2020 eddig olyan nem várt helyzetet teremtett, amelyet vagyonkezelőink nem láthattak előre, és felkészülni sem tudtak rá. Sajnos a befektetési piacon előfordulhatnak nem várt helyzetek. Bár az elmúlt 25 éves történetünket tekintve a 2008-as válság okozott egy kellemetlen évet pénztártagjainknak, illetve a 2018-as év is, de a nyugdíjpénztári megtakarítások sajátosságukból adódóan hosszú távra szólnak, így szakértőinknek van idejük korrigálni egy-egy év gyengébb teljesítményét.

– Milyen hatások érték még a nyugdíjpénztárt a tavalyi évben?

– A személyijövedelemadó-­törvény 2019. január 1-től hatályos változása nagymértékben hatott az önkéntes pénztárak tagdíjbevételére is. A munkáltatók által átvállalt és befizetett tagdíjakat azóta a munkabérrel egyenlő adó és járulék terheli, ezért az egyéni megtakarítási számlákon jóváírt munkáltatói hozzájárulások összege így csökkent. Voltak munkáltatók, amelyek emiatt megszüntették ezt a fajta juttatásukat. Örömmel tölt el azonban, hogy pénztártagjaink igazolták, mennyire fontos számukra az öngondoskodás, időskori anyagi biztonságuk megteremtése, és egyéni tagdíjvállalással kompenzálták a munkaadók által kieső részt.

– A koronavírus-járvány idején hogyan élik meg ezt a rendkívüli időszakot?

– Működésünk jellegéből adódóan nem húzhatjuk le a rolót. Dolgozunk. Negyedévet zárunk, beszámolót készítünk, és intézzük pénztártagjaink ügyeit. Kollégáim egészsége, ezzel együtt a működés fenntarthatósága érdekében zárt ajtók mögött tesszük ezt. A személyes ügyintézést mellőzzük mi is, helyette telefonon, e-mail üzenetben fordulhatnak hozzánk pénztártagjaink, és postán, vagy az ügyfélszolgálat bejárati ajtaja melletti postaládába dobva juttathatják el hozzánk kéréseiket, dokumentumaikat. Bízunk abban, hogy a helyzet mihamarabb rendeződik, és visszaállhatunk a megszokott munkamenetre.

 


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva