DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

VKF tájékoztató 2020. 06. 02.-i ülésről


Kedves Kollégák!

A mai VKF ülés a szokottnál is rövidebb volt, mindössze 30 percig tartott.

A napirenden az aktuális tájékoztató mellett, határozottan elítéltük a 24 hónapos munkaidőkeretre vonatkozó javaslatot, és a benyújtás módját is, illetve további két kezdeményezést tettünk.

1. A tájékoztatóban elhangzott, hogy a vészhelyzet 2020 június 20-án visszavonásra kerül, de a bértámogatásra a beadási határidő 2020. augusztus 31. Eddig lehet kérelmeket benyújtani, illetve kedvezően változott az azonos telephelyre vonatkozó szabály.

Elhangzott még, hogy eddig 137 ezer kérelem érkezett melyből 90 ezer pozitív elbírálást kapott.

2. A 24 havi munkaidőkerettel kapcsolatban gyakorlatilag minden résztvevő (még a munkáltatók is) bíráló hozzászólásokat tett. Jeleztem,hogy minden követ meg fogunk mozgatni annak érdekében, hogy ez a jogszabály a jelenlegi formájában ne léphessen hatályba, vagy ha ez nem megy akkor azoknál a munkáltatóknál ahol élni akarnak ezzel a lehetőséggel ott fogunk tiltakozni. Csütörtökön az elnökségin fogunk konzultálni a következő válasz lépésekről. A munkáltatók kifejtették,hogy felesleges konfliktusokat generál ez a szabályozás, és nem értik, hogy ha hetente konzultálunk akkor miért utólag kell erről értesülni.
Egy másik munkáltatói vélemény szerint "nem értik miért lép a kormány 2-szer, 3-szor ugyanabba a folyóba, mikor látja, hogy nem megy. Sajnos a feltett kérdéseinkre mindössze annyi válasz érkezett, hogy továbbítják az államtitkár Úrnak!

3. Két kezdeményezéssel éltünk az ülésen:

A) A szakszervezetek által a tagoknak adható valamennyi természetbeni, illetve szociális jellegű pénzbeni juttatás adó és járulék terheit
töröljék el, legalább 2020 december 31-ig.

B) Üdvözöljük az egészségügyi dolgozóknak bejelentett egyszeri juttatást, ezért szeretnénk, ha a kormány kiterjesztené ezt a kezdeményezést azokra a területekre is ahol a vészhelyzeti időszak alatt fokozottan ki voltak téve a dolgozók a vírus fertőzésnek. (pl. szociális terület, közlekedés, posta stb.)

A két kezdeményezésünket eljuttattuk írásban is az illetékes államtitkároknak illetve minisztereknek.

Üdvözlettel: Kordás László


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva