DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

A szakszervezeteket kell megerősíteni


 

 

Törvénymódosítást nyújt be az MSZP a brutális rabszolgatörvény 2.0-val kapcsolatban

 

Öt szakszervezet is tiltakozik: leradírozná a szakszervezeti jogokat Magyarországon az új rabszolgatörvény 2.0. Az MSZP ezért kulcsfontosságú módosítót nyújt be, és az összes jogi utat is végigjárja, ha kell – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke hétfő reggel, az ATV Start című műsorában.

A munkaviszony nagyon kényes történet: kiszolgáltatott a munkavállaló, hiszen a munkaadó tud élni az erőfölényével; ezért az állam felelőssége és kötelessége, hogy ezt az erőfölényt valahogy kordában tartsa, sőt, ezt még az alkotmány is kezeli

 

– ismertette Komjáthi Imre. Elmondta, a probléma az, hogy míg a 2018-as törvény után még voltak fékek és ellensúlyok (kollektív szerződés, szakszervezeti véleményeztetés, stb), most nagyot próbál lazítani a kormány azon, hogy mit tehet meg a munkáltató: gyakorlatilag bármit. Ráadásul, elég hozzá egy miniszeri rendelet, egy hivatkozás nemzetgazdasági érdekekre.

Kiemelte, az egyik legfőbb kifogás az új törvény ellen, az abban meghatározott kétéves munkaidőkeret. „Nem kétéves munkaidőkeretre van szükség, ezt az Európai Unióban is, Magyarországon is eddig egy évben maximalizálták, és egy évben meg is lehet ezt szervezni” – mutatott rá Komjáthi, és arra is, hogy a szakszervezetek ebbe mostantól nem fognak tudni beleszólni, illetve a munkavállalók nem tudnak majd szabadon mozogni a munkaerőpiacon.

A túlóráról kérdezve, a szocialista politikus emlékeztetett, a Magyar Szocialista Pártnak eddig is határozott álláspontja volt az, hogy nem túlórában kellene az embereknek pénzt keresniük, hanem béremelésekre van szükség, hogy nyolc órában keressék meg azt a fizetést, amiből meg tudnak élni.

"Nem véletlenül mentek annak idején dédapáink az utcára – ha kellett, akár   csendőrökkel szembe – a nyolcórás munkáért! A munkavállalónak pihenésre, regenerálódásra van szüksége; ne túlórázzon, legyen a családjával

– tette hozzá.

Az MSZP alelnöke arról is szólt, hogyan áll ki a párt a Parlamenten belül és kívül a szakszervezetek mellett, és miként szeretné eltéríteni a rabszolgatörvény 2.0-át, valamint a Munka törvénykönyvének újabb, erőteljes megszorító módosítását. „A parlamenten belüli eszközök például felhívják a figyelmet arra, hogy ez a probléma egyáltalán létezik, mert nagy előszeretettel éjszaka nyújtják be és szavazzák meg ezeket a törvényeket, és sokszor be sem jutnak a köztudatba! Beadjuk a módosítót, ha nem szavazzák meg, akkor annak nyoma lesz. A parlamenten kívüli eszközök közül a legfontosabb, hogy mindenben támogatjuk a szakszervezeteket. Ha például „kegyeleti megemlékezést” szeretnének tartani, akkor ennek a törvénynek a zárószavazása Nagy Imre újratemetésének napján, évfordulóján lesz” – vetítette előre.


 

„Ehhez például olyan törvénnyel kell támogatni a szakszervezeteket, amit az MSZP javasol, hogy az adó 1 százalékát igénybe vehessék ők is. Sőt, mi azt mondjuk, hogy az állam tegyen mellé plusz 1 százalékot, mert akkor el tudják végezni a feladatot és el tudnak jutni a munkahelyekre” – emelte ki az MSZP törekvéseit.

Kérdésre, hogy elmennek-e akár az Alkotmánybíróságig, akár Strasbourgig, ha kell, Komjáthi Imre emlékeztetett, „Már a mostani rabszolgatörvénnyel kapcsolatban is az Alkotmánybírósághoz fordultunk a szakszervezetek kérésére, regisztrálták és hamarosan várjuk a döntést. Ez még az a törvény, amit rendeletbe foglaltak a járvánnyal kapcsolatban, ez a rabszolgatörvény 2.0, ezt akarják most véglegesíteni. Minden lehetőséget ki fogunk használni, hogy ezt elkerüljük”!

Forrás: hirklikk.hu


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva