DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

Orosz nagykövetség & DUNAFERR DV. Vasas - cikkek a nagyvilágból


E-mail-özönt zúdított a Dunaferr szakszervezete az orosz nagykövetségre - címmel jelent meg a 24.hu cikke.

Mivel fizikai demonstrációra nincs lehetőség, ezért online próbálnak nyomást gyakorolni az Orosz Föderáció Nagykövetségén keresztül a tulajdonosokra.

Online demonstrációt készített elő a napokban a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség. Az akciót csütörtökön meg is tartották, kora délután egy órán keresztül e-mail-plakátok szorgalmas küldésével tiltakoztak a vasmű vezetésének döntései ellen az orosz nagykövetségnél.

A cégvezetés felé egyébként a szakszervezet már számos alkalommal jelezte a problémákat, félelmeket, de érdemi választ nem kapott, ezért szerdán az Orosz Föderáció nagykövetének, Szergej Vlagyimir Nyikolajevicsnek írtak levelet. Abban bíznak, hogy rajta keresztül a tulajdonosokat is el fogják érni. Találkozót szeretnének velük a problémák átbeszélésére, mert jelenleg csak a menedzsment egyoldalú álláspontját ismerik. Elsődleges céljuk, hogy a Dunaferrnél a munkahelyeket és a kollektív szerződés vívmányait megőrizzék, mert ahogy a szakszervezet egyik alelnöke, Győri Gábor fogalmazott, ha „Él a gyár, él a város!”

A szakszervezet szerint a rossz döntések miatt is van bajban a gyár

Véleményük szerint a cégvezetés számos rossz döntést hozott, ami sokban hozzájárult jelenlegi bizonytalan helyzetükhöz. Náluk már 10 éve acélipari válság van, vírussal, vagy vírus nélkül, és mindig a dolgozókra vár az a feladat, hogy a cég működését az őket megillető juttatások kifizetésének elhalasztásával segítsék. A mintegy ötezer dolgozó egyre elkeseredettebb, mert nem látják biztosítva a cég jövőjét. A létszámleépítések és kiszervezések is időről időre előkerülnek. 2019 októberében például 350 fős csoportos létszámleépítést jelentett be a cég, amit idén februárban végül visszavontak. Mindezekért a döntésekért bizonytalannak érzik munkahelyüket és megélhetésüket a dolgozók.

Azt követően, hogy 2018-2019-ben jelentősebb béremelést sikerült kiharcolnia a szakszervezetnek (16, illetve 13 százalékost), 2020-ban a cégvezetés tárgyalni sem akart bérfejlesztésről. A munkaügyi kapcsolat a szakszervezet és a menedzsment között eddigre már a legminimálisabb szintre csökkent. Ekkor a szakszervezet egy váratlan húzással februárban az Orosz Konföderáció nagykövetsége elé hirdetett demonstrációt. A demonstráció hírére a cégvezetés egyből hajlandó volt a bérekről tárgyalni, és sikerült is konszenzusosra jutni. Most viszont az akkor megkötött megállapodás egy részének teljesítése került veszélybe.

Nehezményezik, hogyha a cégnek bármilyen problémája van, akkor mindig elvárják, hogy a dolgozók hozzanak áldozatokat. Nemegyszer fordult már elő, hogy a kollektív szerződés szerint a munkavállalóknak járó juttatásokat megállapodás alapján későbbi időpontban fizették ki.  Most nem erről van szó. A cégvezetés a kollektív megállapodás egyoldalú megszegésére készül, mivel több részletben fizetné ki a megállapodás szerint július 10-éig esedékes egyhavi alapbérnek megfelelő úgynevezett szabadságos bért.

forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2020/07/09/dunaferr-szakszervezet-email-ozon-orosz-nagykovetsegre/

 

A hvg cikke így jelent meg:

Az orosz nagykövettől kér segítséget az egyik Dunaferr-szakszervezet

Azt remélik, Vlagyimir Szergejev közreműködésével tájékoztathatják a tulajdonosokat a vállalatnál kialakult helyzetről.

Levelet írt az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetének a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, hogy közbenjárását kérje a cég többségi tulajdonosával való kapcsolatfelvételben. Az érdekképviselet szerint ugyanis a Dunaferr Társaságcsoportnál „kialakult helyzet súlyos, de nem csak a járványhelyzetnek köszönhetően”, a menedzsment azonban nem foglalkozik és nem is számol be a tulajdonosnak az észrevételeikről és a jelzéseikről.

A szakszervezet úgy látja, hogy a menedzsment figyelmen kívül akarja hagyni a kollektív szerződésben szabályozott, úgynevezett szabadságos bér kifizetésének előírásait, aminek – mint írták – beláthatatlan következményei lehetnek.

Mint fogalmaztak, a munkavállalók hozzáállásának, áldozatvállalásának köszönhetően eddig mindig sikerült kihúzni a gyár szekerét a kátyúból, de mára az ő életük is kátyúba került: 2010 óta szinte folyamatosan átütemezni kényszerültek a járandóságaikat, nem tervezhettek a béren kívüli juttatásaikkal, mert a Dunaferr likviditási helyzetére való hivatkozás miatt szinte mindig bizonytalanok voltak a kifizetések. „Most már nem tudunk, és nem is akarunk lemondani a kollektív szerződésben rögzített juttatásainkról! Még azok átütemezését sem akarjuk!” – jelezték. Hozzátették azt is, hogy a gyár folyamatosan termel, ezért nem értik, hogy miért kell megint áldozatokat hozniuk és folyamatosan a létszámleépítés rémétől fenyegetve dolgozniuk.

Ahogy akkor megírtuk, az egyik Dunaferr-szakszervezet vezetője már arról beszélt, hogy jogi útra kívánják terelni a bérvitát. Az érdekképviseletek irányítói arról is beszéltek lapunknak, hogy véleményük szerint burkolt leépítések zajlanak a cégnél.

 

Forrás: https://hvg.hu/kkv/20200709_orosz_nagykovet_dunaferr_szakszervezet_bervita

 


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva