DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

Könnyen lehet, hogy több ezer dunaferres karácsony után jut csak a teljes novemberi fizetéséhez


Sorozatban a harmadik alkalommal nem kapják meg a törvényi határidőre egy összegben az esedékes bérüket a Dunaferr alkalmazottai - derül ki Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes dolgozóknak küldött csütörtöki leveléből.

A korábbi cégvezető fennálló kényszerhelyzetet emleget a levélben. Majd hozzáteszi: a vírusjárvány nem csökkent, és az ebből fakadó válsághelyzet még tovább súlyosbodott. Két egyedi jelenséget is felhoz magyarázatként Tankhilevich, két fontos partner elmondása szerint tovább rontotta a társaságcsoport helyzetét, pedig ha együttműködtek volna a vasművel, akkor biztosított lenne a teljes bér fedezete több hónapra.

  1. A Dutrade Zrt-ben felhalmozott eredménytartalékot a Dunaferr osztalékként ki szeretné venni, azonban a cég nem működik együtt, ezért már bírósághoz is fordult a vasmű. Ez egyébként a vezér-helyettes szerint több havi bér kifizetését fedezné.
  2. Emellett problémák adódtak a szén és koksz szállítással is, ugyanis a partner hosszú évek gyakorlatát rúgta fel és korlátozza a kokszellátást. A termeléskiesés és az ebből fakadó kár tény, ez a helyzet is jelentősen csökkentette a cég pénzforrásait.

Mindezek miatt a december 10-ig esedékes novemberi járandóságot csak ütemezetten tudja kifizetni a társaság a következőképp:

2020. december 10-ig minden munkavállaló, akinek a nettó jövedelme nem éri el a 200 ezer forintot, a teljes összeget megkapja. A többi munkavállaló nettó jövedelmének az 50%-át kapja meg, de minimum 200 ezer forintot.

  1. Legkésőbb december 28-ig kapják meg a fennmaradó összeget.
  2. Az önkéntes egészségpénztár munkáltatói hozzájárulás novemberi havi teljes összegét kifizeti a cég, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást pedig 15.100 forint/fő összegig fizeti.
  3. A 2020-as pulykapénzt a kollektív szerződésben rögzítettektől eltérő módon, a munkáltató pénzügyi lehetőségeinek függvényében, a jövő évben fizeti ki.

Közben ahogy tegnap megírtuk, valóságos csata bontakozott ki a Dunaferr irányításáért. Közben a Vasas Szakszervezet által kiadott tájékoztató szerint a december 3-ra összehívott közgyűlés határozatképtelen volt, a többségi részvénytulajdonos képviselőjének távolmaradása miatt. A megjelent kisebbségi részvénytulajdonosok képviselőit a biztonsági szolgálat munkatársai nem engedték be a közgyűlési terem épületébe sem. Az ISD Dunaferr ügyvédi irodájának vezetője és a közgyűlést összehívó igazgatósági tag (Tetyana Taruta) ügyvédje konzultációt folytattak a hírek szerint, amiről a szakszervezet egyelőre nem kapott tájékoztatást.

A Dunaferr menedzsmentje így sorozatban már a harmadik hónapban nem képes biztosítani a törvényi határidőre a béreket.

 

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201203/konnyen-lehet-hogy-tobb-ezer-dunaferres-karacsony-utan-jut-csak-a-teljes-novemberi-fizetesehez-460252


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva