DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

Felszámolás, vagy bérmunka


 

Forrás: duol.hu

Sokszor találkozunk a címben szereplő fogalmakkal, rendre nem örülnek azok, akik ilyen helyzetbe kerülnek, de sok esetben egyúttal a megoldást is jelentheti. Nézzük, miről is lehet szó! És ne tévesszük szem elől, hogy ezek a folyamatok sok ezer ember, család helyzetét befolyásolják.

Eltékozolt jövő, avagy kincs, ami nincs

A felszámolási eljárás célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők (beszállítók, munkaválalók, állam stb.) a törvényben meghatározott módon kielégítést nyerjenek. Az adós felszámolását a bíróság hivatalból, illetve hitelezője vagy végelszámolója kérelemre rendeli el. A felszámoló felméri az adós vagyoni helyzetét és a vele szemben támasztott követeléseket, majd ezt követően az adós követeléseit, igényeit érvényesíti, és a vagyontárgyait, eszközeit értékesíti. A felszámolási eljárás során a felszámolónak eleget kell tennie jogszabályi kötelezettségeinek, ezért rengeteg a büntetőfeljelentés a felszámolási eljárások során. Adott esetben a gazdasági társaság eladása, illetve új ügyvezető kinevezése nem mentesíti a vállalkozás valóságos ügyvezetőjének tevékenysége következtében okozott problémák büntetőjogi felelősség alól való mentesülését.

Büntetőjogi felelősség

A felszámolási eljárások esetében nemegyszer történik meg az, hogy eltüntetik az iratokat ahelyett, hogy átadnák a felszámolónak. A felszámolást megelőző jogügyleteit meg kell tudni védenie az adósnak. Számos esetben büntetőjogi következményekkel is számolhat az érintett adós. Azaz az iratok át nem adásából, pénztár- vagy eszközhiány miatt, adóellenőrzésből kifolyólag, színlelt szerződés, fedezetelvonás miatt olyan büntetőjogi következményekkel lehet számolni, mint az adócsalás, számviteli rend megsértése, csődbűncselekmény vagy sikkasztás.

Meneküljünk előre! Adjuk bérbe?

Sok cég „menedéket” keres a bérmunkáztatásban, ami nem ad tartós megoldást, csak a problémákat fedi el. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy az adós cég a beszállítói tartozások fejében köt bérmunka elvégzésére szerződést „iparági partnerével”. (Nem ez a definíciója a stratégiai befektetőnek – a szerk.) A gazdasági ügylet lényege az, hogy a bérmunkázó megmunkálja a megrendelő anyagát, félkésztermékét vagy késztermékét. Átalakítja, feldolgozza, vagyis egy bizonyos szolgáltatást végez a megrendelő számára. Ezután a termék vagy visszaszállításra kerül a megrendelőhöz vagy közvetlenül a megrendelő vevőjéhez kerül kiszállításra. A hangsúly mindig a termék tulajdonjogán van, ugyanis bérmunkáztatás esetén a termék minden esetben végig a megrendelő tulajdonában marad. A bérmunkázás szempontjából hátrány például az erős szakszervezet, ha nyomására a bérnövekedés meghaladja a termelékenység növekedését. Ahogy az időben haladunk előre, egyre tisztul a kép…

Összeállította: Várkonyi Zsolt


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva