DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

Mit tettünk mi Vasasok 2020-ban


MIT TETTÜNK MI VASASOK 2020-BAN

Tisztelt Tagjaink!

A jelenlegi nehéz, sokszor kilátástalannak ítélt helyzetben sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy miért érdemes szakszervezeti tagnak lenni, miket ért el és miket tett a Vasas Szakszervezet a tagok és a munkavállalók érdekében? Az alábbiakban összefoglaljuk a 2020. évben elért eredményeinket, a teljesség igénye nélkül:

1. Az Orosz Nagykövetség elé demonstrációt szerveztünk, a 2020. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítéséért. A tiltakozásunkat az utolsó pillanatba lefújtuk, mivel ezzel sikerült kikényszeríteni a munkáltatótól a bérmegállapodást február 14-én, amely két lépcsőben valósult meg (májustól alanyi jogon 3,4 %, júliustól alanyi jogon 3,4 % + 3,4 % differenciáltan) és éves szinten átlagosan 5,8 %-os bérfejlesztést jelentett a dunaferres munkavállalóknak.
2. A honlapunkat megújítottuk, igyekszünk naprakész információkkal ellátni Titeket.
3. Az új honlapunk segítségével kvízjátékot és gyerekeknek szóló rajzversenyt rendeztünk.
4. A Covid19-vírus járvány miatt, minden tagunknak adtunk egy mosható textilmaszkot. Örömmel látjuk, hogy még most is nagyon sokan viselik ezeket a maszkokat.
5. Szintén a Covid19-vírus miatt a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórháznak 100.000-Ft támogatást adtunk.
6. A szabadságos bér egyösszegű, időben történő kifizetésért is a végsőkig elmentünk. Sajnos a tárgyalások – munkáltató merev álláspontja miatt – sikertelenül végződtek. Ezért nem maradt más választásunk, mint hogy, bepereljük a munkáltatót (az elnökség tagjai, mint munkavállalók pereltek és nem a párszáz forintos kamatért)hanem a DTKSZ megsértése miatt. Ezt a pert meg is nyerték. Ezt követően, augusztus 14-én a munkáltató felmondta a DTKSZ-t, szerintünk jogtalanul. Egy új KSZ tárgyalása ügyében többször írtunk levelet a munkáltatónak, amire egyszer sem reagált, így nem maradt más választásunk mint hogy, ismét bírósági úton érvényt szerezzünk jogainknak. Sajnálatos módon a jog szövevényes útjai miatt, nagyon lassan haladnak az ügyeink, de reméljük hamarosan ezekről is pozitívan tudunk beszámolni.
7. A balatonlellei üdülőnkben további felújításokat végeztünk a jobb és komfortosabb pihenés érdekében, ez is hozzájárult az egyre nagyobb népszerűség eléréséhez. Talán ennek is köszönhetően sikerült teljes kihasználtságot elérni.
8. A bérek két részletben történő kifizetésének első alkalmával, minden tagunknak egyszeri 10.000-Ft-os támogatást biztosítottunk.
9. A tavalyi évben az egyéb támogatások mellett, a hatvan napot meghaladó betegállomány után 77 fő vett igénybe a szociális támogatást, ami az érintettek számára igen nagy segítséget jelentett.
10. Úgynevezett „roadshow”-kat rendeztünk, amelyeknek lényege az volt, hogy az elnökség személyesen vette fel a kapcsolatot a különböző üzemekben, területeken dolgozó kollégákkal. Sajnos ezt a lehetőséget a jelenleg zajló folyamatok megszakították. Bízunk benne, hogy nem örökre, hiszen ezen találkozóknak és a tisztségviselők munkájának köszönhetően kb. 150 fő lépett be a Vasasba. Ez jól mutatja ennek fontosságát és eredményességét.
11. A 2020. évi nehézségek, nyugdíjazások, leszámolások ellenére is Szakszerveztünk létszáma 36 fővel bővült. Így elmondhatjuk, hogy második éve sikerült növelni tagságunk létszámát.
Ez sok vagy kevés? Ezt mindenki döntse el saját belátása szerint! Mi abban hiszünk, hogy csak összefogva, szervezetbe tömörülve tudunk eredményeket, sikereket elérni. Mi ezért harcolunk, de Nélkületek ez nem fog menni! Ehhez kérjük, a további támogatásotokat és kitartásotokat!

Dunaújváros, 2021.03.01.

                                                                                                                              Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva