DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

Boldog Nőnapot kívánunk!


 

Március 8.

A nők megbecsülése, tisztelete és dícsérete

 

Minden év március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot – mely sokak szerint nemcsak a szebbik, hanem erősebbik nem napja is egyben. A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, melyet több mint száz éve ünnepelünk minden év március 8-án. De vajon honnan ered ez az emléknap, és milyen szokások fűződnek hozzá?


Hogyan is alakult ki a Nőnap hagyománya?
„A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.
Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.
A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.”


Nőnap napjainkban
Mivel a nőnap a tavasz első hírnöke, így a virágajándékozás gesztusa egyben a legszebb évszak megérkezését is ünnepli. Számos országban egyedi virágnyelv is tartozik a nőnaphoz: Olaszországban például sárga mimózát ajándékoznak ilyenkor, amely egyébként szintén egy kommunista vezetőhöz: Teresa Mattei politikushoz kötődik – ő érezte úgy, hogy a francia liliom ellenében Olaszországnak is szüksége lenne egy saját szimbólumra ezen a napon. Berlinben a nőnap munkaszüneti napnak számít, hazánkban pedig elsősorban a hóvirág kötődik hozzá, mint a tavasz első virága.

De mit is ajándékozzunk Nőnap alkalmából?
Nőnap alkalmával sokakban felmerül a kérdés: milyen virágot illik ajándékozni a hölgyeknek? A válasz egyszerű: frisset, üdét! Hóvirágot semmiképpen ne, hiszen a növény védett, így még akkor is tiltott az árusítása, ha saját kertünkben nőtt. A vörös rózsa csak akkor javallott nőnapkor, ha egyébként szenvedélyes érzelmeinket is szeretnénk kifejezni a kedvesünk iránt. Nőnapra egy kedves, pasztellszínű, friss virágokból összeállított csokor az ideális ajándék, de ugyanilyen javallott egy illatos jácint cserépben, vagy egy csodás virágdoboz – esetleg csokoládéval vagy más, maradandó kiegészítővel kombinálva.
Támogasd a Nőket!
Nőnap alkalmából támogasd a nőket:
- vásárolj olyan kisvállalkozásoktól, amiknek nők a tulajdonosai,
- olvasd női szerzők könyveit,
- segíts lerombolni a nőkről kialakított téves sztereotípiákat, azáltal, hogy nem járulsz hozzá a fenntartásukhoz.


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva