DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár 2020. évi hozama

Tisztelt Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztári tagok!


Az MNB március 16-án megjelentette honlapján valamennyi nyugdíjpénztár 2020. évi, valamint az elmúlt 10 és 15 év hozamrátáit.


A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci esése a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2020 első negyedévében negatív hozamteljesítményt értek el. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése által okozott gyenge hozamteljesítményekre azonban már a következő negyedévben pozitív hatással voltak a növekedő nemzetközi és hazai tőkepiacok. A nyárra enyhülő járvány, növekvő hozamteljesítményt hozott. A koronavírus második hulláma, amely 2020 harmadik negyedévében érte el Magyarországot, ismét rontotta a hozamokat. A második vírushullám azonban enyhébb visszaesést okozott. Az utolsó negyedévben egy robbanásszerű hajrát követően a pénztári portfóliók ismét pozitív hozamot értek el.


A Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár fedezeti portfólióján vagyonkezelőink 2020 évben bruttó 2,24% hozamot értek el. Az alapvetően hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítás teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektorban mért átlagos (tehát a kockázatmentes portfóliótól a legkockázatosabb portfólióig) 10 éves és 15 éves nettó hozama 6,23 százalék, illetve 5,91 százalék volt tavaly, ami reálértéken 3,87 százalék, illetve 2,49 százalék hozamot jelent a tagságnak. Az átlagos hozamok a 33 önkéntes nyugdíjpénztár összesen 77 portfóliójának összesített teljesítménye alapján alakultak ki.


A portfólióin konzervatív befektetési politikát alkalmazó Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár elmúlt 10 éves nettó átlaghozama 5,77% volt, az infláció feletti reálhozama 3,42%. Ez azt jelenti, hogy a 2011-2020 közötti időszak minden évében az inflációt figyelembe véve pénztártagjaink megtakarítása évente átlagosan 3,42%-kal növekedtek. A 15 éves időszak nettó átlaghozam 5,98% volt, vagyis 2006-2020 évekre vonatkoztatva a megtakarítások infláció feletti reálhozama évente átlagosan 2,55%.


Nyugdíjpénztárunk hozamteljesítménye a hasonló befektetési politikát folytató pénztárak közül ezzel messze kimagaslik.


                                                               Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva